Bugün bizim doğum günümüz!
Duyurular

Bugün bizim doğum günümüz!

19 Mayıs 2020 Salı 00:10
Bugün bizim doğum günümüz!

67 unutulmaz yıl...

19 Mayıs 1953 tarihinde gençlik ve spor üzerine temelleri atılan şanlı Rizesporumuzun kuruluşunda emeği geçenlere, büyük Rizespor hayalimizin gerçekleşmesi adına 67 yıldır yürekli bir şekilde çalışan personel, futbolcu, teknik adam, yönetici, başkanlara ve son olarak Rizesporumuzun gerçek sahibi olan taraftarlarımıza tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. 

Her şeyin, hatta FAIR-PLAY’in bile üstünde tuttuğumuz SAYGI (respect) kültüründen güç alarak; tüm spor dallarında müsabakalarımızın sağlıklı ve bayram havasında geçmesini diliyor esenlikler sunuyoruz. 

 

ÇAYUR RİZESPOR KULÜBÜ

ÇAYKUR RİZE GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ

RİZESPOR FUTBOL YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

 


 

RİZESPOR TARİHİ
Bir limon fidanının hikâyesi

Rizespor’un kuruluşu çok özverili çabalar sonucu gerçekleşmiştir. Şehrin önde gelen tüccar ve eski futbolcularından Atıf Taviloğluve Muharrem Kürkçü, yaşadıkları şehrin ismini taşıyacak bir kulüp kurmaya karar verirler. Yalnız, 1953 yılının Rize’sinde yaşam koşulları malumdur. Eskilerin deyimiyle “Kıtlık” vardır. Kuruluş masrafları nasıl karşılanacak, Kulüp nasıl yaşatılacaktı. Atıf Taviloğlu Gülbahar (Haldoz) Mahallesi’ndeki bahçesinden söküp getirdiği bir limon fidanının açık artırmaya çıkarılması sonucu 30 lira elde edilir. Bu para ile Çaykur Rizespor’un temelleri atılmış olur. 

Rizespor’un kurucuları
27-30 Nisan tarihleri arasında Rize Gazetesi’nde yayınlanan Rizespor ve Gençlik Kulübü Nizamnamesinde; Yakup Temizel, Atıf Taviloğlu, İsmet Bilsel, Yaşar Hilmi Dömbekçioğlu ve Muharrem Kürkçü kurucular olarak yer alıyordu.  Yaşar Hilmi Dömbekçioğlu Rizespor’un kurucu başkanı olarak tarihe geçiyordu. Kulübün öncelikli gayesi, Rize’de gençliğin beden ve kültürel yeteneklerini artırmak ve bu sahada sunulacak öğretilerle gelişimlerine katkıda bulunmak şeklinde belirleniyordu. Kuruluş Günü için Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı anlamlı günün 34. yıldönümü olan 19 Mayıs 1953 tarihi Rizespor’un kuruluş günü olarak karar verilir.

İlk renklerimiz yeşil-sarı belirlenir
Uzun yıllar Rize futbolunun sancaktarlığını yürüten Kulübün renklerinin sarı yeşil olarak benimsenmesi de oldukça anlamlı idi. Sarı, portakal ve limon narenciyesini, yeşil de çayı simgeliyordu. Bu ürünler doğanın zümrüt Rize’ye bahşettiği en kıymetli mahsullerdi.

Kimler geldi kimler geçti
1953’den 1968’e Rizespor tarihinin 15 yıllık profesyonellik öncesi demlenme kesitinde, Ahmet Durmuş, Ali Durmuş (Milli Ali), Abdullah Fındık (Kamyon), Fuat Kondakçı, Recep Tecimer, Kenan Tiryaki, Mustafa Erol, İrfan Akaslan, Mahmut Salim Yavuz, Sadık Kazancı, Ahmet Kemal Yavuz, Hamit Kazancı, Mustafa Veziroğlu, Yaşar Kaptan, Yılmaz Özkan, Mümtaz Balta, Ahmet Fenci, Akif Fenci, Oktay Arayıcı (Edebiyatçı), Çetin, Abdullah Kıtır, Abdullah Şeker, Muzaffer Kazdal,  Sedat Bakırcıve Ömer Çakır gibi yerel kramponlar Rizespor’da forma giyme onurunu yaşadılar.

Bir avuç Rizeli futbol idealisti
Varını yoğunu Yeşil-Sarılı kulübe vakfeden bir avuç futbol idealisti, Rizespor kulübünün profesyonellik öncesi döneminde temel taşları oldular. Öyle ki, içlerinden bazıları koskoca bir ömrü Rizespor’a hizmet aşkıyla harcadılar. Atıf Taviloğlu, Muharrem Kürkçü, Mehmet Nafiz Can, Turgut Tuzcu, Ali Bekiroğlu (Bakoğlu), İsmet Bilsel, Mustafa Karakaş, Murat Köseoğlu, Yaşar Hilmi Dömbekçioğlu, Yakup Temizel, Ali Rıza Zorluoğlu, Kemal Opak ve Bahattin Coşkun gibi Rizespor’a yürekten hizmet eden yöneticileri telaffuz ederken, kayda geçiremediğimiz diğerleri için de yönetimlerin meçhul kahramanları kuruluşta yer aldılar.

1968 Profesyonelliğe geçiş
1968 yılında, Rizespor kamuoyunun önde gelen isimleri Rize şehrini ulusal alanda daha başarıyla temsil edecek bir futbol kulübü oluşturmak için kolları sıvadılar. Muharrem Kürkçü, Bahattin Coşkun, İrfan Bilgin, Şemsettin Çepni, Tuncay Mataracı, İsmet Sevimli, Dündar Akdeniz, Metin Akmehmet, Nail Can, İsmail Ömeroğlu’nun çabalarına dönemin Rize Valisi Nezih Okuş, Belediye Başkanı Ekrem Orhon, Emniyet Müdürü Münir Daldal da desteklerini veriyordu. Yapılan toplantılar sonucunda Fener Gençlik - Güneşspor ve Rizespor’un güçlerini, Rizespor takımı bünyesinde birleştirilmesi yolunda karar alınıyor ve tüzük tadilatına gidiliyordu. Profesyonel kurucular Bahattin Çoşkun, Şemsettin Çepni, Muharrem Kürkçü ve Ziya İrfan Bilgin’den oluşuyordu.

İlk Yöneticiler
Bahattin Coşkun ’un başkanlık ettiği Rizespor yönetim kurulunun diğer görevlerini, İsmail ÖmeroğluMetin AkmehmetMustafa ÖzkanMuharrem KürkçüMehmet Ali Kumbasarİrfan BilginMurat KumbasarSabahattin Ulaş ve Dündar Akdeniz paylaşmışlardır.

Rizespor’un Renklerini Dündar Akdeniz Belirledi
Rize futboluna büyük katkıları olmuş Dündar Akdeniz’in önerisiyle Rizespor’un renkleri doğanın yeşili ve denizin mavisinden esinlenerek yeşil-mavi olarak belirleniyordu. 

İlk Teknik Direktör
Takımın Teknik Direktörlüğüne, ayrıca futbolcu olarak görev yapacak olan Beşiktaş’tan transfer edilen Şenol Birol getirildi.

Profesyonel Rizespor’un İlk Maçı, İlk Kadrosu, İlk Puanı ve İlk Golü
Rizespor 3. ligdeki ilk maçını 12 Ekim 1968 tarihinde deplasmanda Hatayspor’la yaptı. Bu ilk maçta Rizespor sahaya;  Ahmet, Mustafa, Tevfik, Hamit, İbrahim, Hoca Mustafa, İlyas, Yüksel, Şenol Birol, Haşım, Sinan on biriyle çıktı. Karşılaşma 0-0 biterken Rizespor 3.Ligdeki ilk puanını almış oldu. Rizespor Türkiye Profesyonel liglerindeki ilk golünü Türkiye 3.Ligi Kırmızı Grup karşılaşmalarının ilk yarı ikinci haftasında 26 Ekim 1968 tarihinde kendi sahasında karşılaştığı Petrolspor’a karşı elde ediyordu. Karşılaşmanın 77. Dakikasından Rizesporlu Sinan kendisinin ve Rizespor tarihinin ilk golünü atıyordu.  

Uçup giden şampiyonluk Şampiyonluk 
Elazığspor deplasmanında çıkan tatsız olaylar Rizespor’a fatura ediliyor, 3-0 hükmen yenilgi ile tescili ve iki puanın silinmesi, Türk Futbolunda ilk kez Rizespor için uygulanıyordu. Tarsus İdman Yurdu 37 puanla 1, Kırıkkalespor 36 puanla 2. olarak 2. Lige çıkarken Rizespor 35 puanda kalıyordu. Rizespor’un 2 puanı silinmese idi 2.lige çıkan 2. Takım olacaktı.

İlk Şampiyonluk
1973-74 Sezonu 3.Lig Kırmızı Grupta 58 puanlı Çorumspor’la ortaklaşa kutlanılan bu şampiyonlukta 57 puanlı Rizespor, oynadığı 40 maçın 23’ünü kazanıp 11’inde berabere kalıyordu. 9-0’lık Yedikule ve 10-0’lık Sitespor maçları ise Rizespor tarihinde en farklı galibiyetleri olarak kaydediliyordu. Başkan Reşat Uçak, Türk futbol tarihinin efsane isimlerinden olan Teknik Direktör Bülent Eken, Takım Kaptanı İsmail Karali bu başarının baş mimarları oluyordu

Merhaba 1. Lige
1978-79 Sezonunda 2. Lig Beyaz Grupta mücadele eden Rizespor 41 puanla mutlu sona ulaşıyor, şampiyon oluyordu. Kulüp Başkanları Köksal Mataracı, Nuri Akbulut, Teknik Direktör Turgut Kafkas, Takım Kaptanları Fuji Mehmet, Hüseyin Hemşinlioğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri ve futbolcular Rize’de adeta bayram havası yaşatıyorlardı.

1. Ligde İlk Sezon
Rizespor 1979-80 Sezonunu topladığı 32 puanla 1. Ligde 16 takım arasında ligi 5. sırada tamamlıyordu. Yeşil-Mavililer, 30 maçta 14 galibiyet, 4 beraberlik ve 12 yenilgi alırken, attığı 37 gole karşılık, kalesinde 34 gol görmüştü. Ligin 2. Haftasında Beşiktaş’ı 1-0, 3. Haftasında Fenerbahçe’yi 2-1, 14. Haftasında Galatasaray’ı 1-0 yeniyordu. 1980-81 Sezonunda Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı İstanbul’da yapılan maçlarda yenen Rizespor; 29 puan toplamasına rağmen 35 gol atıp kalesinde 42 gol görüyor ve averajla küme düşüyordu. 

Rizespor Şampiyon
1984-85 sezonunda Fehmi Ekşi başkanlığındaki Rizespor futbol takımı 2.ligde A Grubunda sezona başlarken, büyük transferler yapmaksızın sadece dört-beş yıl Rize’deki amatör takımlarda oynayan oyuncuların birleşmesine Trabzon amatör kümeden gelen Metin ve Turgut’un takviyesinden oluşan bir kadro ile sezona başladı. Herkes bu takım kesin küme düşer diye bakıyordu. Sezon sonuna gelindiğinde ligi ikinci olarak tamamlayan Diyarbakırspor’un 8 puan önünde 46 puanla şampiyon olarak tamamlıyordu. Teknik direktörü Cesarettin Alptekin, Yapı Kredi Bankası’nın düzenlemiş olduğu yarışmada “2. Türkiye Ligi’nde Yılın Antrenörü” seçiliyordu.  

Rizespor Artık Çaykur Rizespor
Kulübümüz 9 Şubat 1991 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul ile ÇAYKUR ile birleşerek, “Çaykur Rizespor Kulübü ” adıyla o tarihten itibaren de Profesyonel Liglerdeki mücadelesini sürdürmektedir.

Çaykur Rizespor A.Ş. Kuruldu
Çaykur Rizespor Kulübü, 2009 yılında Halim Mete başkanlığında kurulan Rizespor Futbol Yatırımları San. Ve Tic. A.Ş.'ye devredildi. 

Yeni Stat Yeni Heyecan
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 12 Ağustos 2009 tarihinde Rize Stadı'nın açılışını yaptı. Erdoğan, Stadın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çaykur Rizespor'u en kısa sürede Süper Lig'de görmek istediklerini ifade etti. Stadın adı Çaykur Didi Stadyumu olarak belirlendi.

Bu metin Fatih Sultan Kar'ın Bütün Yönleriyle Rizespor Tarihi kitabından alınmıştır.

 

 

Diğer Haberler