MEHMET ALİ KARACA RÖPORTAJI
Röportaj

MEHMET ALİ KARACA RÖPORTAJI

3 Temmuz 2016 Pazar 14:38
MEHMET ALİ KARACA RÖPORTAJI

Çaykur Rizespor'da yıllarca top oynayan ve antrenörlük yapan, yeni sezon öncesi yeniden kulübün bünyesinde antrenörlük yapacak olan Mehmet Ali Karaca, Çaykur Rizespor resmi internet sitesine özel açıklamalar yaptı.

Geçmiş dönemlerde Rize’den önemli futbolcuların yetiştiğine dikkat çeken Çaykur Rizesporumuzun yeni antrenörü Mehmet Ali Karaca, Çaykur Rizespor kulübünün son yıllarda alt yapıda tesisleşmeye ve sportif başarıya önemli yatırımlar yaptığını söyleyerek “Her şey yatırımla tesisleşmeyle olmuyor” dedi.

FUTBOLA RİZESPOR’DA BAŞLADIM
Futbola lise yıllarında başladığını söyleyen başarılı antrenörümüz Mehmet Ali Karaca; “Bir yıl Rizespor genç bir senede amatörde oynadıktan sonra A takıma yükseldim. İlk senemde 2. Ligde şampiyonluğu yaşayan takımda oynadım. Sekiz sene A takım formasını giydim. Sonra Adana Demir, Elazığ, Pazarspor formalarını giydikten sonra futbolu bıraktım. Bir yıl klasman hakemliği de yaptım. Ardından antrenörlük kursunu bitirdim. Sonrasında Çaykur Rizespor alt yapıda uzun süre görevler aldım. Çayspor, Pazarspor, Hacettepe’de hocalık yaptım. Çaykur Rizespor’da ara ara antrenörlük görevlerinden bulundum. Her zaman bilgimizi tecrübemizi en iyi şekilde bulunduğumuz takım için kullanmaya çalıştım. Şimdi tekrar göreve çağrıldım. Yeniden doğduğum büyüdüğüm şehrin futbolla tanıştığım kulüpte çalışıyorum, bundan dolayı mutluyum” diye konuştu.  

TERCİHİM ÇAYKUR RİZESPOR OLDU
Çaykur Rizespor kulübü başkanı Metin Kalkavan’ın daveti üzerine kendisi ile görüşerek kulüp ile yeniden çalışmaya başladığını belirten Karaca; “Çaykur Rizespor’da yeniden görev almanın mutluluğunu yaşıyorum. Önceki senelerde bazı takımlarda hocalık yaptım. İmkanlar doğrultusunda başarılı işler yaptığımızı düşünüyorum. Bu sezonda birkaç takım ile görüştüm ve anlaşmak üzere olduğum bir takım vardı. Çaykur Rizespor’dan gelen bir teklifle bu projeleri geri çevirmek zorunda kaldım. Yeşil mavili renkler benim için çok özel. Ben bu şehirde doğdum, büyüdüm, futbol oynadım, antrenörlük yaptım. Burada eğer yapabileceğim bir görev varsa görevden kaçmam ve elimden gelenin fazlasını yapmanın gayreti içerisinde olurum. Başkan ile görüşmemin ardından Çaykur Rizespor kulübü teknik direktörü Hikmet Karaman ile bir toplantı yaptık. Hocamız gel beraber çalışalım beraber bu takıma şehre katkı yapalım dedi. Neler yapabileceğimiz ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Hocamız bizden futbolcu izlememi alt yapı ile köprü vazifesi görmemi ve A takımı ile antrenmanlara çıkmamı istedi. Bizde var olan tecrübemizle bu görevlerin altından kalkabileceğimizi söyledim. Rizespor camiamıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.    

“BÜYÜK TAKIMLARDA ALT YAPILARINDAN KAÇ OYUNCU VAR”
Çaykur Rizespor kulübünün her dönem olduğundan daha çok son yıllarda alt yapıda tesisleşmeye ve sportif başarıya önem verdiğini vurgulayan Karaca; “Alt yapı için ciddi adımlar atıldı. Ama her şey yatırımla tesisleşmeyle olmuyor. Alt yapı denilince her yıl 5-10 futbolcunun profesyonel takıma çıkarılması bekleniyor. Bugün ülkemizde büyük takımların alt yapılara yaptığı yatırımları bilmeyen yoktur. Türkiye’nin her tarafından yetenekli futbolcuları topluyorlar. Ama gelin görün ki o takımlarda oynayan futbolcuların kaç tanesi alt yapılarından gelen oyuncular. Alt yapıdan oyuncu yetişmemesini tam anlamıyla hocalara kulüplere bağlamamak gerekiyor. Liglerin statüsü de önemli. Yabancı sayısının çok olması gençlerimizin takımlarda forma bulma şanslarını engellediğini de düşünüyorum. Ayrıca bütün takımların bir hedefi var. Kimi düşmeme, kimi yukarıda şampiyonluk yarışında. Yâda Avrupa kupaları mücadelesi içinde. Böyle olunca hocalar garanti oyuncudan yana şansını kullanıyor. Bundan dolayı gençlere şans verilemiyor. Skor kaygısı olan takımlar ne yazık ki bu riski almıyor” tespitlerini dile getirdi. 

SOKAK FUTBOLU GELİŞİM İÇİN ÖNEMLİ
Teknolojinin ilerlemesi ile günlük hayata bir yönde katkı sağlarken diğer yönden de bazı doğallıkların yitirildiğini söyleyen Karaca; “Gençlerimizin en büyük zevki baktığımızda telefon, internet, bilgisayar. Artık okul bahçelerinde ve sokak aralarında top oynayan çocukları göremiyoruz. Bizim çocukluğumuzda sokakta bulduğumuz her yerde bir kale kurup maç yapardık. Şimdiki gençlerimiz maalesef bundan yoksun büyüyor ve yeteneklerini geliştiremiyorlar. En son maç izlemek için Fas’taydım. Deniz kenarında havanın kötü olmasına rağmen bir kalabalık olduğunu gördüm. Yaklaştıkça irili ufaklı bir çok yerde taşlardan kale kurularak futbol oynandığını gördüm. Yüzlerce gencin burada futbol oynadığını görünce işin açıkçası şaşkınlığımı gizleyemedim. Alt yapılarda saha sorunu da maalesef birçok kulübün sıkıntısı. Bir oyuncunun haftada iki üç saat idman etmesi yeterli değil. Genç futbolcular sokaklarda da kendini geliştiremediği için bir taraftan eksik yetişiyorlar. Saha futbolu ile sokak futbolunu birleştirmemiz gerekiyor. Sokakta oynanan futbolda çocuklar özgür oluyor; volesini vuruyor, çalımını atıyor. Hoca eşliğinde çalıştığında belli bir disiplin içinde çalışmak zorunda kalıyor. Aynı zamanda ailelerde çok görevler düşüyor. Çocukların beslenmesi uyumasının da gelişimden çok önemli bir faktördür” şeklinde konuştu. 

“ÖNCE EĞİTİM SONRA GELİŞİMİ AMAÇLAYACAĞIZ”
Antrenman sahalarının ülkemizde yetersiz kaldığını da vurgulayan Karaca; “Belli saatler arası takımlara sahalar ayrılabiliyor. Takıma ait bir saha olursa yetenekleri doğrultusunda oyuncular geliştirilme idmanına tabi tutulabilir. Şu an ki imkânlarla bu zor gibi. Belli bir süre var ve belli bir alanda çalışabiliyorsun. Yeni sezonda en önemli yapmak istediğim şey, yetenek koçu sistemini devreye sokmak. Bu hocanın görevi; yetenekleri keşfedip onları özel antrenmanlarla yetiştirmek, geliştirmek olacak. Antrenmanlarda hocalar ile görüşerek çocukların üzerinde, gelişimini sağlayacak vuruş teknikleri, kafa vuruşları, dönüşleri, çalım teknikleri gibi özelliklerini geliştirmeyi hedefleyecekler. Alt yapılarda bu yetenek koçunun olması gerekmektedir. Aynı zamanda birde yaş gurubunun ihtiyacına göre kondisyoner ve analizci olması şart. İlk önce eğitimi sonra gelişimi amaçlayacağız. Mesela 11 yaş gurubu ne yapacak; koordinasyon mu, çabukluk mu, oyunsal form mu bunlara karar vererek planlı bir çalışma düzeni içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizim gibi kulüplerde en az iki tane her sene oyuncu üst kategorilere çıkmalı. Yoksa kulüp sürekli transfer yapmakla başa çıkamaz hale gelecektir. Bu yüzden alt yapıyı çok önemsiyoruz. Takımda Rizeli oyuncunun olması da taraftarlar arasında bir heyecan oluşturacağına inanıyorum. Öncelikle saygılı Rizespor’a yakışan bir oyuncu gurubu hedefliyoruz. Daha sonrada güzel bir eğitimle başarılı sporcular yetiştirmek istiyoruz. Bu öyle akşamdan sabaha olacak bir şey değil. Alman’lar on yıllarını feda ederek bu günlere geldiler. Bizde planlı programlı çalışarak aynı başarıyı yakalayabiliriz” diye konuştu. 


 

Diğer Haberler